Montreal Relay conventie

24/06/2024 Door Cees Verdonk

De Montreal Relay Conventie is een geavanceerde biedstrategie in bridge die ontworpen is om nauwkeurige informatie over de verdeling en kracht van de handen van beide partners uit te wisselen. Deze conventie is vooral nuttig na een zwakke twee-opening in een hoge kleur (harten of schoppen), waarbij de antwoorder probeert de beste speelbare fit te vinden en de optimale contracthoogte te bepalen. De Montreal Relay biedt een gestructureerde methode om gedetailleerde biedinformatie te verkrijgen, wat leidt tot beter geïnformeerde beslissingen tijdens het spel.

Basisprincipes van de Montreal Relay conventie

De conventie begint na een zwakke twee-opening van de partner. Een zwakke twee-opening geeft meestal aan dat de openaar een hand heeft met een 6-kaart in een hoge kleur en 6-10 punten. De antwoorder gebruikt de Montreal Relay om meer informatie te krijgen over de hand van de openaar, vooral met betrekking tot zijn steun in andere kleuren en de precieze lengte van de hoge kleur.

Het typische biedverloop begint als volgt:

  1. Zwakke Twee-Opening (2♥ of 2♠): De openaar geeft een 6-kaart in de hoge kleur en 6-10 punten aan.
  2. 2SA Door de Antwoorder: Dit is het relay-bod dat vraagt om meer informatie over de hand van de openaar.

Antwoorden van de Opener

Na het 2SA relay-bod van de antwoorder, biedt de openaar gedetailleerde informatie over zijn hand als volgt:

  • 3♣: Geeft aan dat de openaar minimale punten heeft (6-8) en geen extra kenmerken die de hand verbeteren.
  • 3♦: Geeft aan dat de openaar maximale punten heeft (8-10) zonder specifieke extra kracht.
  • 3♥ of 3♠: Herhaalt de openingskleur en geeft een specifieke verdeling of kracht aan, afhankelijk van de exacte afspraken tussen partners.
  • 3SA: Geeft aan dat de opener een goede hand heeft met een solide 6-kaart major en een wens om in SA te spelen.
  • 4♣ of 4♦: Geeft een secundaire fit aan in de lage kleuren en extra kracht, wat kan leiden tot een slemonderzoek.

Voordelen van de Montreal Relay

De Montreal Relay Conventie biedt verschillende voordelen die bijdragen aan een nauwkeuriger en strategischer biedproces:

  1. Nauwkeurige Informatie-uitwisseling: Door gebruik te maken van gestructureerde relay-biedingen, kunnen partners gedetailleerde informatie uitwisselen over de verdeling en kracht van hun handen. Dit helpt bij het vinden van de beste speelbare fit en het bepalen van de optimale contracthoogte.
  2. Flexibiliteit in Biedingen: De conventie stelt de antwoorder in staat om de biedingen flexibel te houden en meerdere mogelijkheden te verkennen voordat hij een definitieve beslissing neemt over het eindcontract. Dit is vooral nuttig in complexe biedsituaties waar meerdere fitmogelijkheden in overweging moeten worden genomen.
  3. Betere Slemonderzoeken: Door nauwkeurige informatie te verkrijgen over de hand van de opener, kan de antwoorder beter inschatten of een slem haalbaar is. Dit leidt tot meer succesvolle slem biedingen en hogere scores.

Toepassing en Uitbreiding

De Montreal Relay Conventie vereist een goede samenwerking en begrip tussen partners. Het is belangrijk dat beide partners bekend zijn met de exacte biedafspraken en antwoorden om misverstanden te voorkomen. Er zijn ook variaties en uitbreidingen van de conventie die kunnen worden aangepast aan de specifieke voorkeuren en speelstijl van de partners.

Bijvoorbeeld, sommige partnerships kunnen extra relay-biedingen introduceren om nog meer gedetailleerde informatie te verkrijgen over secundaire suits en specifieke verdelingen. Andere spelers kunnen de conventie aanpassen voor gebruik na verschillende soorten openingsbiedingen, niet alleen zwakke twee-openingen.

Conclusie

De Montreal Relay Conventie is een krachtig hulpmiddel voor bridge spelers die hun biedingen willen verfijnen en meer controle willen hebben over de informatie-uitwisseling met hun partner. Door gebruik te maken van gestructureerde relay-biedingen, kunnen spelers nauwkeuriger bepalen welke contracten het beste speelbaar zijn en hun kansen op succes in het spel vergroten. Hoewel de conventie enige oefening en samenwerking vereist, biedt het aanzienlijke voordelen voor spelers die hun biedstrategieën willen verbeteren en hogere scores willen behalen. Of je nu een gevorderde speler bent of een ambitieuze beginner, het leren en toepassen van de Montreal Relay Conventie kan een waardevolle aanvulling zijn op je bridge repertoire.