Stayman conventie

24/06/2024 Door Cees Verdonk

De Stayman conventie is een van de meest gebruikte en fundamentele biedsystemen in bridge. Deze conventie wordt voornamelijk toegepast na een 1SA-opening van de partner en heeft als doel om een 4-4 fit in een van de hoge kleuren (harten of schoppen) te ontdekken. De Stayman conventie is genoemd naar Samuel Stayman, die het systeem in de jaren ’40 populair maakte. Het wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van het bridge-repertoire, zowel voor beginners als voor gevorderde spelers.

Het Basisidee van Stayman

Wanneer een speler 1SA opent, geeft dit meestal aan dat hij een gebalanceerde hand heeft met 15-17 punten (afhankelijk van de systematische afspraken). De partner van de openaar, de antwoorder, kan Stayman gebruiken om te onderzoeken of er een 4-4 fit is in een van de hoge kleuren. Dit doet de antwoorder door vanaf 8 punten 2♣ te bieden, een kunstmatig en conventioneel bod dat vraagt of de openaar een 4-kaart in een hoge kleur heeft.

Antwoorden op het 2♣ Stayman Bod

De antwoorden van de openaar op het 2♣ bod zijn als volgt:

  • 2♦: De openaar heeft geen 4-kaart in een hoge kleur.
  • 2♥: De openaar heeft een 4-kaart harten.
  • 2♠: De openaar heeft een 4-kaart schoppen.

Vervolgacties van de antwoorder

Na het antwoord van de opener, heeft de responder verschillende opties afhankelijk van zijn eigen hand en de informatie die hij heeft verkregen:

  1. Fit in een Hoge Kleur: Als de openaar een 4-kaart in een hoge kleur heeft aangegeven en de antwoorder heeft een 4-kaart fit in dezelfde kleur, kan hij direct een passend contract bieden (bijv. 4♥ of 4♠).
  2. Geen Fit in een Hoge Kleur: Als de openaar 2♦ heeft geboden, en er is dus geen 4-4 fit in een hoge kleur, kan de antwoorder beslissen om 2SA of 3SA te bieden, afhankelijk van de kracht en verdeling van zijn hand.
  3. Sterkere Handen: Met sterkere handen en de juiste distributie kan de antwoorder zoeken naar een slem (bijv. door 3SA te bieden met het oog op een mogelijk slem bod later).

Waarom Stayman Gebruiken?

De Stayman conventie biedt verschillende voordelen:

  1. Het Vinden van een 4-4 Fit in een hoge kleur: Een 4-4 fit in een hoge kleur is vaak beter speelbaar dan een SA contract omdat het meer controle biedt en het gemakkelijker maakt om slagen te maken door de troefkleur.
  2. Het Houden van de Sterke Hand aan de Leiding: Door de biedingen zo te structureren dat de opener (de sterke hand) de leider blijft, kunnen spelers profiteren van de kracht van de sterke hand in het speelplan.
  3. Flexibiliteit en Informatie-uitwisseling: Stayman biedt een flexibel systeem om informatie uit te wisselen over de verdeling van de kaarten, waardoor spelers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over het eindcontract.

Conclusie

De Stayman conventie is een krachtig en veelzijdig biedsysteem dat essentieel is voor elke bridge speler. Het helpt bij het vinden van optimale contracten en het maximaliseren van de speelbaarheid van de hand. Door de basisprincipes van Stayman te begrijpen en te beheersen, kunnen spelers hun biedvaardigheden verbeteren en succesvoller worden in het spel. Of je nu een beginner bent die net begint met bridge, of een ervaren speler die zijn biedingen wil verfijnen, de Stayman conventie biedt een solide basis voor een effectief en strategisch biedspel.